هموروئید (بواسیر)
هموروئید (بواسیر)، که به عنوان رگ های متورم شده نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه زمانی رخ می دهد که وریدهای (سیاهرگ های) روده و مقعد متورم و ملتهب می شوند. اگرچه علت دقیق هموروئید ناشناخته است، اما عوامل متعددی میتوانند در ایجاد آن نقش داشته باشند. لازم به ذکر است که بواسیر می تواند داخلی یا خارجی باشد، بواسیر داخلی در داخل روده و بواسیر خارجی در خارج از مقعد ایجاد می شود.
هموروئید چیست؟
هموروئید (Hemorrhoid) به معنای تورم و التهاب وریدهای موجود در ناحیه مقعد است. این وریدها در داخل و خارج از مقعد قرار دارند و وظیفه حفظ ترشحات مخاطی و همچنین کمک به کنترل خروجی مدفوع را دارند. هموروئید ممکن است به دلیل عواملی مانند تغییرات هورمونی، بارداری، چاقی، نشستن یا ایستادن طولانی مدت، رژیم غذایی کم فیبر، یبوست مزمن و مشکل در اجابت مزاج ایجاد شود.
علائم بواسیر یا هموروئید چیست؟
علائم هموروئید بسته به شدت و نوع بیماری می تواند متفاوت باشد. علائم بواسیر در بیشتر موارد شامل: خونریزی از مقعد، خارش و تحریک در ناحیه مقعدی، تورم و ترشح مخاط باشد. همچنین، ممکن است در برخی از موارد احساس درد و سوزش در مقعد، به وجود آمدن توده های درونی در منطقه مقعدی نیز شامل علائم این عارضه شود. بر خلاف هموروئید خارجی، داخلی ممکن است باعث خونریزی در حین حرکات روده شود، در حالی که هموروئید خارجی می تواند تنها درد و خارش را به همراه داشته باشد. علاوه بر این ممکن است برخی از افراد در هموروئید خارجی بیرون زدگی بافت توده ای را در نزدیکی مقعد تجربه کنند.
علت مبتلا شدن افراد به بواسیر (هموروئید)
هموروئید یا بواسیر بسته به سبک زندگی هر فرد و با علت های مختلفی ایجاد میشود. از جمله این عوامل میتوان به فشار زیاد و مداوم درون شکم به دلیل یبوست، دیابت، بارداری و اختلالات هورمون، نشستن بر روی توالت برای مدت طولانی، اجابت مزاج همراه با درد و سختی، عوامل ژنتیکی و بالا رفتن سن اشاره کرد. همچنین مصرف بیش از حد غذاهای چرب، نبودن فیبر کافی در رژیم غذایی و نداشتن فعالیت بدنی منظم نیز میتواند از جمله عوامل موثر در ایجاد بواسیر باشد.
پیشگیری از مبتلا شدن به بواسیر
همانطور که گفته شد این بیماری به علت های مختلفی رخ میدهد و ممکن است زندگی فرد را دچار اختلال کند. بنابراین بهترین راهکار پیشگیری از مبتلا شدن به این عارضه است. برای جلوگیری از مبتلا شدن به بواسیر، می توان تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کرد. برای مثال مصرف غذاهایی که حاوی فیبر هستند، بهبود تغذیه و مداومت در مصرف مایعات، تمرینات ورزشی منظم و … می تواند موجب کاهش احتمال ابتلا به بواسیر شود.
درمان بواسیر (هموروئید )
درمان هموروئید شامل اقدامات غیر جراحی و جراحی است. در روش غیر جراحی درمان بواسیر معمولاً شامل اصلاح رژیم غذایی برای گنجاندن غذاهای غنی از فیبر و نوشیدن آب فراوان برای نرم شدن مدفوع و جلوگیری از یبوست است. کرم ها یا پمادهای بدون نسخه نیز می توانند به کاهش التهاب و تسکین ناحیه آسیب دیده کمک کنند. در برخی موارد، اقدامات پزشکی ممکن است برای درمان هموروئیدهای شدیدتر ضروری باشد. این روشها میتواند شامل بستن باند لاستیکی باشد، که در آن یک نوار لاستیکی کوچک در پایه هموروئید قرار میگیرد تا جریان خون آن قطع شود. روش دیگر که اسکلروتراپی نام دارد، روشی است که در آن یک محلول شیمیایی به بواسیر تزریق می شود تا آن را کوچک کند. در موارد نادری که سایر درمانها ناموفق باشند، برداشتن بواسیر با جراحی ممکن است ضروری باشد.
جراحی بواسیر
در این روش، پزشک متخصص به منظور درمان بواسیر از منطقه مقعدی، بخشی از بافت آسیب دیده را بریده و سپس بخیه میکند. این جراحی عموماً به صورت سرپایی انجام میشود و معمولاً بیمار در عرض چند روز بهبودی کامل مییابد. با این حال، ممکن است بعضی از عوارض مانند خونریزی، درد یا عفونت در محل جراحی رخ دهد. لازم به ذکر است که به دلیل بافت حساس ناحیه تناسلی باید در انتخاب متخصص جراحی های بانوان دقت کافی را داشته باشید.
برخی از سوالات متداول
آیا بواسیر همراه با بیرون روی ایجاد می شود؟
همانطور که گفته شد بواسیر در منطقه مستقیم راه گوارش است که ممکن است به علت فشار زیاد بر روی این سیاهرگ ها و ضعف عروقی در این منطقه ایجاد شود. اگرچه بیرون روی میتواند علت ایجاد بواسیر نباشد، اما در صورتی که افراد در هنگام بیرون روی تلاش کنند تا فشار زیادی را بر روی دستگاه گوارش خود اعمال کنند، میتواند باعث تشدید علائم بواسیر شود. به علاوه، بیرون روی ممکن است منجر به تحریک بیشتر و قویتر در حین خروج مدفوع شود که میتواند به افزایش فشار در ناحیه مستقیم منجر شود و شدت بواسیر را تشدید کند. بنابراین، اگر بیرون روی در کنار علائم بواسیر دیده میشود، میتواند عامل تشدید علائم و شدت درد و خونریزی آن باشد.
علت ایجاد بواسیر بعد از زایمان چیست؟
علت اصلی ایجاد این مشکل پس از زایمان، فشار و تنش زیادی است که بر روی منطقه مقعدی بانوان در طول فرایند زایمان وارد میشود. طولانی بودن مدت زمان فشار و تنش در این منطقه میتواند منجر به کشیدگی وریدها و ایجاد بواسیر شود. عوامل دیگری مانند اضافه وزن زیاد در دوران بارداری، داشتن یک زایمان سخت و طولانی یا یک زایمان با قاعدگی نامنظم نیز میتوانند باعث به وجود آمدن این عارضه شود.
آیا داشتن رابطه جنسی پر خطر باعث ایجاد بواسیر می شود؟
برقرای این نوع رابطه جنسی می تواند این ناحیه را تحریک کند و باعث به وجود آمدن هموروئید شود زیرا داشتن رابطه جنسی پر خطر یا مقعدی فشار زیادی را به رگ های اطراف مقعد وارد میکند. لازم به ذکر است افرادی که به صورت مداوم این نوع از رابطه ی جنسی را دارند در معرض خطر ابتلا به این عارضه هستند.
کلام آخر
هموروئید یک بیماری شایع است که می تواند باعث ایجاد ناراحتی و درد شود. این عارضه اغلب با تغییرات در سبک زندگی و درمان های بدون نسخه قابل کنترل هستند. با این حال، اگر علائم پیشرفته تر شد، مهم است که برای ارزیابی بیشتر و گزینه های درمانی به دنبال یک متخصص جراحی های بانوان باشید.